Een trouwjurk kiezen zonder stress. Hoe doe je dat?

Een trouwjurk kiezen die echt bij je past en op jouw bruiloft de mooiste versie van jezelf zijn. Vol zelfvertrouwen jouw ja-woord geven aan je toekomstige partner en samen het stralende middelpunt vormen van jullie feestelijke dag. Dat is wat je voor ogen hebt. Maar hoe doe je dat?

Misschien ben jij het type dat al van kinds af aan weet dat je een prinsessenjurk wil op je bruiloft? Of ga je voor een zeemeermin of bohemian trouwjurk? Draag je graag comfortabele schoenen of juist hoge hakken? En droom je van een sluier, een tiara of bloemen in je haar?

Of misschien ben jij iemand die helemaal niet weet wat er aan trouwjurken te koop is of welk model je eigenlijk goed staat. Je vraagt je af: ‘Wat kost een trouwjurk?’, ‘Hoeveel tijd heb je nodig voor het passen van bruidsjurken?’ en ‘Ga je alleen of neem je iemand mee?’

Lieve aanstaande bruiden, maak je geen zorgen. Alles is goed! Of je je uitgeleefd hebt op een moodboard en eigenlijk al weet welk merk en type jurk je wilt gaan passen of zonder uitgebreide research een bruidswinkel binnenstapt. Het gaat erom dat je thuis voelt in een bruidsmodezaak en dat al je vragen beantwoord worden. Dat is relaxed voorbereiden!

 

Druk en spanning wegnemen

De meeste bruiden die een trouwjurk gaan uitkiezen, trouwen voor de eerste keer. Dat geldt misschien ook voor jou. Je hebt waarschijnlijk nog niet eerder een bruidsjurk aangehad en het zal de duurste jurk zijn die je ooit in je leven zult dragen. Krijg je de jurk van je ouders, oma of tante? Dan kan het zijn dat je de druk voelt om aan hun verwachting tegemoet te moeten komen. Je wilt daarom een extra goede keuze maken.

De prijs, wat je wel of niet staat of wie jouw keuze beïnvloedt, zijn factoren waar je je mogelijk zorgen over maakt of die spanningen veroorzaken. Dat is niet nodig.

In dit artikel vind je onze beste tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het kiezen van een bruidsjurk. En nee, dat betekent niet dat je al moet weten welke kleur, hoe lang en welke vorm voordat je een bruidsatelier binnen stapt. Wat het wel betekent is we je helpen nadenken over hoe je tot de beste keuze voor jou komt. Zodat jij echt kunt stralen op jouw dag!

 

Hoe bereid je je voor?

Zie de voorbereidende fase vooral als een leuke tijd. Als een kans om te ontdekken wat je mooi vindt en waar je je goed bij voelt. Neem vooral dierbaren mee in jouw voorbereiding. Ze kunnen je steunen als je moeite hebt met keuzes maken, maar deel vooral de mooie momenten met elkaar. Dat maakt de voorpret alleen maar groter.

Ontdek onze 10 belangrijkste tips om stressvrij de bruidsjurk van jouw dromen te kiezen.

 

Tip 1 | Doe research (ook al is het maar beperkt...)

Ook als je je graag laat verrassen over de stijlen in bruidsjurken adviseren we je toch te verdiepen in de mogelijkheden. Misschien weet je nog niet welke kleur of welke vorm trouwjurk je het beste staat, maar je hebt vast al nagedacht over de dag zelf.

Ga je voor een bepaald thema? Wordt het een zomerbruiloft en zijn jij, je partner en je gasten een deel van de dag buiten? Of trouw je in de winter en vier je feest bij kaarslicht? Elk seizoen valt het licht anders, ziet de natuur er anders uit en verschilt de temperatuur.

(tekst gaat verder onder foto)

bohemian wedding thema in het bos

Boho wedding thema

Geef je ’s avonds een uitgebreid diner of wordt het een knalfeest en gaan de voeten van de vloer? Ook tijdens een lange zit of in beweging moet je je comfortabel en mooi voelen in je jurk.

Koop een notitieboek en zet je gedachten over jouw droomdag op papier. Of knip afbeeldingen uit (bruids)magazines die jouw smaak en gewenste sfeer laten zien en plak ze in je boek. Met een persoonlijk moodboard visualiseer je jouw voorkeuren goed. Het laat je inzien dat je keuzes geen opwellingen zijn, maar versterkt jouw overtuiging. Neem je notitieboek of moodboard gerust mee naar de afspraak en gebruik het als praatstuk.

 

Tip 2 | Bepaal het budget voor je trouwjurk

Laten we eerlijk zijn. Een grootse bruiloft is een dure aangelegenheid. Daarom is het niet raar dat je voor de dag van leven moet sparen. Zo ook voor je bruidsjurk. Sommige bruiden krijgen de jurk van ouders of een ander familielid, maar we zien ook vaak dat bruiden ervoor kiezen om het helemaal zelf te betalen.

‘Wat kost een trouwjurk?’ is een veel ingetypte term in Google. Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Zelfs een gemiddelde prijs noemen doet helemaal geen recht aan je verwachting.

Ook op internet vind je beperkte informatie over exacte prijzen, maar meer over prijsranges. Bijvoorbeeld van € 1.500,- tot € 2.000,- of 2.500,- tot 3.000,-. Denk bij het bepalen van je budget daarom liever niet in vaste bedragen, maar meer een bandbreedte.

Houd voor je budget ook rekening met de kosten voor bruidsaccessoires als sluier en bruidsschoenen en vermaakkosten van je jurk.

 

Tip 3 | Laat je trouwjurk vermaken naar jouw wens en pasvorm

Een bruidsjurk kopen is niet hetzelfde als een broek of jurk uit het rek van een kledingwinkel trekken, passen en mee naar huis nemen. Een goede bruidsmodezaak kan jouw jurk laten vermaken. Een uitstekende bruidsmodezaak doet dat in eigen beheer. Dat biedt het voordeel dat de persoon die je helpt in de winkel precies weet wat er aan een jurk veranderd kan worden. Het maakt je paservaring heel prettig en het gesprek veel makkelijker. Jouw jurk voldoet dan exact aan jouw wensen en jouw pasvorm.

trouwjurk aanpassingen tule stof naaimachine schaar

Trouwjurk op maat maken in eigen atelier

Bij Liz’Amore heeft Isolde haar atelier ingericht om de aan meest complexe aanpassingsvragen te voldoen. Ze is opgeleid als coupeuse en heeft ervaring in de confectie en al jarenlang in de bruidsmode. De mogelijkheden zijn eindeloos en het gaat veel verder dan een jurk korter maken. Diepere plooien, een kapmouwtje of extra versieringen is voor haar geen probleem. Isolde maakt van alle stappen foto’s, zodat je het hele omtoverproces van jouw jurk kunt volgen.

 

Tip 4 | Houd rekening met levertijden

Van elke jurk hangt er maar één in de winkel. Dat heeft alles met exclusiviteit te maken. Als je jurken komt passen, kan het zijn dat je een iets andere maat past dan je werkelijk hebt. Voor het resultaat maakt dat niets uit. Jouw persoonlijke adviseur maakt het plaatje ter plekke compleet, zodat je echt ziet hoe de jurk je staat en past.

Is de jurk helemaal naar je zin, dan gaan we direct een nieuw exemplaar voor je bestellen. Houd altijd rekening met een levertijd. Schrik niet, die is gemiddeld 6 maanden. Door de gevolgen van de pandemie soms zelfs 8 maanden. Toch zijn er ook merken die binnen 2 maanden kunnen leveren. Heel soms kunnen we uit eigen voorraad leveren.

Daarna wordt de jurk in het atelier helemaal naar je wens en pasvorm vermaakt. We plannen ruim voor de trouwdatum nog een pasmoment in om het totaalplaatje te bekijken en alle punten samen na te lopen.

We hebben gelukkig nog nooit een bruid in haar jeans naar het altaar hoeven sturen. Toch adviseren we je ruim op tijd te gaan oriënteren en passen, zodat je echt de jurk van je dromen kunt dragen.

 

Tip 5 | Beperk het aantal afspraken en vermijd keuzestress

Een pasafspraak in de oriënterende fase kan tot wel 3 uur duren. We willen weten wat voor ideeën je hebt over jouw droomjurk, op welke locatie je trouwt, waar jij je comfortabel in voelt en van welke stijl je houdt. Daarom beginnen we met een kopje koffie of thee en stellen we je vragen over jezelf en over jouw ideale trouwdag. Daarna tonen we jurken die bij jouw wensen aansluiten en ga je enkele varianten passen.

Soms weet je als aanstaande bruid direct of het klopt. Je voelt het. Soms twijfelt een bruid nog. Het kan ook zijn dat je meer afspraken bij verschillende bruidsmodezaken hebt ingepland en dat je wilt vergelijken.

Onze ervaring is dat twijfel het meeste voorkomt als bruiden te veel afspraken bij verschillende winkels inplannen. Dat drukt de tijd die hebt om op tijd te bestellen en levert jou of degene die je de jurk cadeau doet onnodig veel stress op.

Maak bewuste keuzes als het om afspraken bij bruidswinkels gaat. Kijk of de bruidsmodezaak een website heeft en bekijk de collectie en de merken. Neem vooraf telefonisch contact op en vraag wat de mogelijkheden zijn over passen, levertermijnen en vermaken. Je voelt tijdens het telefoongesprek vanzelf aan of de persoon die je te woord staat je goed kan helpen.

 

Tip 6 | Kies bewust wie je meeneemt naar de pasafspraak

Wie kent je goed? Wie kan je steunen? Wie durft eerlijk tegen je te zijn? Deze afwegingen maak je het beste als je kiest wie je meeneemt naar de pasafspraak.

trouwjurk passen gezelschap proosten champagne

Kies jouw gezelschap bij het passen van je trouwjurk bewust

Het is een blij, fijn en intiem moment in aanloop naar jouw huwelijk. Maar het kan ook heel emotioneel zijn, bijvoorbeeld omdat je iemand moet missen of omdat je er een nieuwe periode in je leven aanbreekt. Op dat soort momenten heb je mensen nodig die je kunnen steunen, die je lief zijn, maar ook die oprecht durven zeggen wat bij jou past en wat niet.

 

Tip 7 | Focus op wat jou mooi staat

We lijken als mensen allemaal op elkaar en toch is iedereen anders. De een wat langer, wat smaller, wat breder of wat schever dan de ander. Geloof ons, iedere bruid heeft haar onzekerheden.

Het kan zijn dat de jurk die jij in gedachten had toch minder goed staat dan je hoopte en juist een alternatief je onverwacht laat stralen. Bij LizAmore heeft Isolde alle type vrouwen bij zich in de paskamer gehad. Voor elke bruid is er een jurk. We weten precies hoe we jouw sterke punten kunnen benadrukken. We laten je met liefde het verschil zien, zodat je goed kunt vergelijken

Focus daarom vooral op wat jou mooi staat, waarin jij je comfortabel voelt en de hele dag vrij in kunt bewegen. Dat is namelijk dé droomjurk voor jou.

 

Tip 8 | Voel je veilig en zeker tijdens het passen

De pasafspraak staat in je agenda en je voelt de bui al hangen. In je ondergoed in de pasruimte staan, waar een vreemde je helpt met aankleden. Voor sommige vrouwen voelt het heel ongemakkelijk om zich ‘bloot’ te geven.

Bij Liz’Amore heb je Isolde en de winkel tijdens jouw pasafspraak voor je alleen. Ze heeft al talloze vrouwen geassisteerd. In een aparte ruime paskamer helpt Isolde jou in de jurk die je wilt passen. Daarna toon je jezelf aan jouw entourage. Zo heb je de privacy om zelfverzekerd de beste keuze voor jou maken.

 

Tip 9 | Regel aankleedservice op je trouwdag (lekker zonder zorgen)

Je trouwdag is aangebroken. Je jurk hangt klaar. De kapper en visagist staat zo op de stoep. Maar hoe zat het ook alweer met de jurk aandoen? Welke volgorde moest je aanhouden? Hoe voorkom je dat er make-up op de jurk komt tijdens het aandoen? Wie gaat eigenlijk die rijgveters zo gelijk mogelijk verdelen of de priegelknoopjes dichtmaken?

Het moment van aankleden op de grote dag is enorm spannend. Je partner gaat je voor het eerst zien in je jurk en je bent misschien zenuwachtig om de hele dag in de belangstelling te staan. Alles wil je tot in de puntjes geregeld hebben. Dat kan voor stress zorgen, maar dat hoeft niet.

trouwjurk aankleden adviseur

Trouwjurk aankleedservice voor jouw grote dag

Steeds meer bruiden laten zich professioneel helpen met aankleden door Isolde van Liz’Amore. Ze weet exact hoe jouw jurk in elkaar zit en waar de punten zitten om voorzichtig mee om te gaan. Dat kan een kanten inzetstuk zijn, maar ook een voile mouw of rij parelknopen. Niet trekken en duwen, maar behoedzaam en met beleid gaat het soepel genoeg.

Vraag Isolde om je te komen helpen. Zo voelt niemand de druk om geen fouten te maken en kan jij stressvrij genieten van de voorbereiding.

 

Tip 10 | Maak van de pasafspraak een moment om nooit te vergeten

De mooiste momenten maak je samen. Cliché, maar zeker waar. Dat geldt ook voor het passen van jouw trouwjurk. Je bent al samen met de mensen die je lief zijn. Ze helpen je met het maken van misschien wel een van de mooiste keuzes in je leven. Maak er gewoon een gezellige dag van.

Start met een kop koffie thuis of in een restaurant en vertel de familieleden of vrienden die met je meekomen waar je naar op zoek bent en wat je ideeën zijn. Maak foto’s tijdens de passessie, zodat je een goed beeld hebt van jouw ideale jurk als je weer thuis bent. Wil je samen nagenieten? Sluit de dag dan af met een feestelijke lunch of diner.

Bij Liz’Amore maken we van jouw pasafspraak altijd een feestje. Professionele begeleiding door iemand met vakkennis op alle vlakken. Isolde vertelt je wat er te koop is en hoe de jurken precies naar maat en smaak aangepast kunnen worden. We starten de afspraak met een drankje en proosten als je jouw ultieme jurk hebt gevonden.

Is een bekende van je op zoek naar een bruidsjurk en denk je dat onze tips welkom zijn? Deel het artikel gerust met haar.

Misschien heb je nog vragen over een jurk uitkiezen die in dit artikel nog niet aan bod gekomen zijn. Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!

Veel succes met jouw voorbereiding!

Liefs, Isolde

 

Benieuwd naar een trouwjurk?

Maak vandaag nog een afspraak en ontdek jouw droomjurk!

Tags: #trouwjurk, #tips, #inspiratie, #prijs, #kopen, #bruidsjurken, #passen